BrainTrain maakt kennis en ervaring overdraagbaar
Veel kennis zit in het hoofd van enkele medewerkers van een bedrijf. Om dit te borgen moet kennis en expertise overdraagbaar gemaakt worden. Dat maakt je als bedrijf minder kwetsbaar. “Onze methode BrainTrain is een oplossing voor dit vraagstuk in de maakindustrie.”
HARDERWIJK – Landstede Groei Opleidingen heeft samen met TWI Company en Elicit Online ‘BrainTrain’ ontwikkeld. Binnen deze samenwerking worden competenties, basisvaardigheden en ervaringskennis naar boven gehaald, in beeld gebracht en overdraagbaar gemaakt.
Docent/trainer Gert-Jan Evertse en opleidingsadviseur Annemieke Woltjes krijgen bij bedrijfsbezoeken in de technische sector vaak de vraag hoe je specifieke technische kennis van de onderneming kunt borgen. Deze zit meestal in de hoofden van een klein aantal medewerkers. Wanneer zij met pensioen gaan, langdurig uitvallen of worden weggekocht door een concurrent, is dat een serieuze bedreiging voor de bedrijfsvoering.
De methode BrainTrain brengt de bedrijfsspecifieke technische kennis in beeld, om zo te kunnen overdragen. De methode bestaat uit vier onderdelen: competenties, basisvaardigheden, proces- en productbeheersing en training.
Woltjes: “Competenties bestaan uit wat iemand heeft geleerd, meeneemt aan kennis en ervaring als bagage naar zijn werk. Basisvaardigheden bestaan uit het standaard werk wat iedere dag op dezelfde manier gebeurt (repeterende werkzaamheden). Proces- en productbeheersing zijn je expertise, de uitzonderingen op de standaard. In de maakindustrie zijn dat bijvoorbeeld de storingen.”
Evertse: “Kennis heeft verschillende vormen. Standaard taken zijn expliciete kennis: goed overdraagbare kennis, bijvoorbeeld hoe je een machine bedient. De expertise is voor een deel vaak de zogenoemde taciete kennis: de onbewuste kennis die moeilijker overdraagbaar is. Het is de kennis die je wel hebt, maar altijd niet onder woorden kunt brengen. Vanzelfsprekend voor diegene, maar niet makkelijk te duiden. Maar juist dat wat je intuïtief aanvoelt is wat je als werkgever wilt weten en vastleggen. Samen met de partners zijn we in staat om deze ervaringskennis uit het hoofd te halen en kunnen we deze kennis overdragen. Van mens tot mens en didactisch opgebouwd. Trainen dus.”
Vanaf oktober 2022 is een pilot gedraaid. Na een assessment in mei 2023 was de eindpresentatie in april 2024. Woltjes: “Deze methode is heel praktisch en linkt de kennis van medewerkers aan een productieproces. Het is een super systeem voor de maakindustrie, want op de werkvloer zijn veel repeterende werkzaamheden. De storingen verbreken de efficiëntie en kosten geld. We begeleiden het hele traject van kennisdeling van, door en met collega’s.”
Evertse kwam veel te weten over de achtergrond van medewerkers in relatie tot hun werk: “Je gaat met elkaar de diepte in. Het doel is een hogere opbrengst, minder fouten, minder stilstand door storingen en daardoor meer tijd voor de technische dienst om te ontwikkelen, te innoveren en te leren.”
Woltjes: “Als een td’er niet meer voor elk brandje naar de productielijn hoeft, kan hij zich verdiepen in echte oplossingen. Met deze methode kunnen we bedrijven op dit gebied echt helpen.”
Landstede Groei Opleidingen
06-53258599 (Annemieke Woltjes)
Technische bedrijfskennis borgen maakt je minder kwetsbaar