Oorlog en de beurs
‘Moet ik nu wel gaan beleggen? Er is zoveel onzekerheid in de wereld met oorlog in Oekraïne en in het Midden-Oosten. Is het niet beter om te wachten?’ Dit is een vraag die we recent kregen van een nieuwe cliënt. Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad logisch om even te wachten tot de onzekerheid voorbij is, maar er gebeurt altijd wel iets in de wereld. Wat nog belangrijker is: je kunt tijdens het afwachten veel rendement mislopen. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, op 24 februari 2022, is de beursindex van de 50 grootste bedrijven in Europa (Eurostoxx 50) met meer dan 30% gestegen. Na de aanval op Israël op 7 oktober 2023 staat dezelfde index bijna 20% hoger.
Hoger rendement bij lager risico
Deze twee voorbeelden staan niet op zichzelf. Uit een onderzoek, uitgevoerd op de Amerikaanse beurs over de periode 1926 – 2013, bleek dat het jaarrendement in oorlogsjaren hoger ligt dan het gemiddelde jaarrendement over de hele periode. Maar dat is nog niet alles. Het risico, gemeten in de beweeglijkheid van de beurskoersen, ligt in oorlogsjaren lager dan over de hele periode. In het verleden is het rendement op de beurs tijdens oorlogsjaren gemiddeld hoger geweest bij een lager risico.
Hoe kan dit? Oorlogen kosten veel geld. Om dit bekostigen worden belastingen verhoogd en/of geld (digitaal) bijgedrukt. Dit laatste zorgt voor een toename van de inflatie: stijging van de prijzen. Grote beursgenoteerde bedrijven zijn vaak goed in staat om de hogere kosten door te berekenen en kunnen zelfs hun winstmarges vergroten. Dit maakt de weg vrij voor hogere beurskoersen.
Spaargeld verliest door diezelfde inflatie steeds meer waarde. Beleggen is een manier om u hiertegen te wapenen.
Meer weten? Kom gerust langs op ons kantoor in Putten. De koffie staat klaar!