Praktijkervaringen vergroot motivatie jongeren

Regio oktober 2024

Uit onderzoek van Young Works (2024) is gebleken dat er nog steeds een kloof is tussen het technische onderwijs en het bedrijfsleven in de regio. Platform Techniek Noordwest-Veluwe en Randmeren richt zich met het project Bovenwijs op het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en instellingen. We merken dat jongeren heel gemotiveerd raken door praktijkgericht onderwijs met het bedrijfsleven aldus projectleider Leon van Leeuwen.

Hoe? Daar vertelt Leon meer over. ‘Vanuit het onderwijs willen wij praktijkgericht onderwijs geven. Bedrijven doen grote investeringen in de nieuwste middelen. Door de praktijk bij bedrijven te laten plaatsvinden, geven we studenten actuele ervaringen mee. Vanuit het bedrijf is een praktijkopleider beschikbaar om de specifieke vaardigheden aan te leren en de docent is er meer voor de pedagogische begeleiding en coaching. Zo creëren we gezamenlijk contextrijk onderwijs en dat werkt motiverend voor jongeren, medewerkers en docenten.’

 Praktijkervaring vergroot motivatie jongeren

Uit het onderzoek van Young Works (2024) bleek dat jongeren meer functies en rollen binnen bedrijven willen ontdekken. Ze willen ontdekken wat bij hen past binnen de sectoren techniek, ICT en transport. Daarnaast hebben jongeren behoefte aan leren in de praktijk. Ze willen leren door te doen op de plek waar het gebeurt. Een belangrijke constatering is dat jongeren, ook in deze tijd, openstaan om zich te verbinden met een bedrijf in de regio.

 Door de samenwerking tussen onderwijs en het technische bedrijfsleven te versterken, krijgt de student een beter beeld van de sector en kiest een student bewuster voor de sector. Deze oriëntatie vergroot de motivatie van de student.

Walter Rijnbout, docent bij Landstede MBO Harderwijk, heeft zijn onderwijs afgelopen jaar al zo vormgegeven bij de transport- en logistiekopleidingen. ‘Je ziet dat het voor studenten veel interessanter is om les te krijgen bij St Van den Brink en Ploeger Logistics. Studenten krijgen daar theorie en praktijk. Hierdoor zijn studenten veel gemotiveerder en zien en ervaren ze waarom ze de opleiding volgen. Door deze manier van opleiden kiezen meer studenten voor een opleiding in transport, techniek en ICT en kunnen bedrijven steeds iets beter invulling geven aan hun personeelsvraagstukken.’

 Bovenwijs voor bedrijven

Voor de deelnemende bedrijven is het project tweeledig. Enerzijds zet een bedrijf zichzelf op de kaart, krijgen studenten een beeld van het bedrijf en ontmoet het bedrijf de medewerker van de toekomst. Daarnaast leidt het bedrijf samen met Landstede MBO op voor de sector en de regio. Een belangrijke bijkomstigheid is dat medewerkers in de rol van praktijkopleider met passie en enthousiasme hun vak overbrengen. Dat vergroot het werkplezier.

 

Contact:
projecten@platform-techniek.nl

Bronvermelding:

Youngworks. (2024).  ‘Vernieuwing onderwijs & praktijk in Techniek en ICT’

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen