Biobased, van het land naar jouw pand

Harderwijk oktober 2024

Goed als isolatie, voor de omgeving en de gezondheid voor de medewerkers. Biobased materiaal heeft meerdere voordelen. Ook is het financieel aantrekkelijk omdat er subsidie voor is. Van de Bunt Isolatie helpt bij het verduurzamen van panden met natuurlijke materialen.

HARDERWIJK – Het begrip biobased staat voor biomassa van biologische oorsprong. “Biobased isolatiemateriaal is gemaakt van natuurlijke grondstoffen of hernieuwbare natuurlijke grondstoffen. Denk hierbij o.a. aan vlas, hout, zeewier, hennep, houtwol, cellulose en olifantsgras. Een kenmerk van biobased materiaal is dat je het kunt hergebruiken als je het sloopt of afbreekt”, vertelt Steven Endema, eigenaar van Van de Bunt Isolatie. Cellulose is een restmateriaal van hout, vlas wordt gemaakt van de vlasplant. “Biobased materiaal betrekken we o.a. van Nederlandse leveranciers, die dit verbouwen of laten verbouwen. In Nederland wordt dit steeds meer geproduceerd om de footprint van een product te verlagen.”

Biobased staat nu volop in de belangstelling, maar wordt al eeuwenlang toegepast. “Het is nu actueel omdat de CO2-uitstoot verminderd moet worden, waardoor milieuvriendelijk biobased materiaal meer aandacht krijgt. Tijdens de groei onttrekt de plant CO2 aan de omgeving, wat langdurig wordt opgeslagen in het isolatiemateriaal. De traditionele isolatiematerialen zijn gebaseerd op fossiele brandstoffen. Die zijn eindig en geven CO2-uitstoot. Bij synthetische materialen voeg je door productie en vervoer CO2 toe”, geeft Steven Endema het verschil aan.

Voordelen

Biobased materiaal heeft grote voordelen. Het is goed voor gezondheid en welzijn van medewerkers. “Omdat het natuurlijke materialen zijn, is het gezond voor het binnenklimaat van een pand. Een constant binnenklimaat is comfortabel. Het kan 20-30% vocht opnemen en weer afgeven. Het ‘ademt’, zonder dat het ten koste gaat van de isolatiewaarde van het materiaal. En doordat het vrij is van chemicaliën, is biobased non-allergeen. ’s Winters is biobased prima isolatiemateriaal en in de zomer houdt het de warmte veel beter buiten, wat scheelt in aircokosten. Biobased scheidingswanden en voorzetwanden in kantoren geven goede geluidsabsorptie en -reductie. Verduurzamen met biobased materiaal is goed voor de natuur. Als bedrijf heb je impact op je omgeving en als ondernemer ben je een voorbeeld voor je medewerkers.”

Biobased materiaal is bruikbaar als isolatie van de gehele schil van een pand. “De buitenmuren (de gevel), de vloer en het dak. Het is ook toepasbaar in de binnenmuren en de scheidingswanden. We kunnen langskomen om advies te geven en samen te kijken naar de mogelijkheden.”

Biobased is de toekomst en nog volop in ontwikkeling. “Daarvoor werken we enthousiast samen met onderzoeksinstituten en opleidingen, waaronder studenten van Hogeschool Utrecht.”

 

Van de Bunt Isolatie

Van Leeuwenhoekstraat 27 Harderwijk

0341-745064

www.vandebuntisolatie.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen