Het lijkt op verkering

Regio oktober 2024

Met ondernemers van gedachten wisselen, is het mooiste wat er is. In mijn geval praten we over groei en ontwikkeling van mensen en over hoe ze dat op verschillende manieren doen. Niet alle bedrijven hebben evenveel op met opleiden en begeleiden, laat staan met Leven Lang Ontwikkelen. Ik ben altijd blij wanneer ik bij een bedrijf kom dat een duidelijke visie heeft op de ontwikkeling van hun (toekomstige) medewerkers. Een warm bad! We verstaan elkaar, letterlijk en figuurlijk.

Sommige van deze bedrijven leggen de nadruk op een goede ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers, andere zorgen er voor dat de kennis van toppers die bijna met pensioen gaan overdraagbaar gemaakt wordt. Of ze vinden dat Leven Lang Ontwikkelen vooral een persoonlijke keuze is. Niet iedereen hoeft en wil altijd ‘hogerop’.

Met deze relaties gaan wij graag een langdurige verbinding aan. We zien hen als strategische partners met wie we niet alleen trainen en opleiden, maar die ook met ons kennis willen delen en willen optrekken om andere ondernemers te inspireren.
Het is een beetje als ‘verkering’ hebben. We trekken veel met elkaar op, zijn bovenmatig in elkaar geïnteresseerd, stralen dat ook uit als ‘setje’, maar we zijn niet met elkaar getrouwd.

In verkering hebben zit een zekere mate van wederkerigheid. Zo’n diepgaande verbinding vraagt om geven en nemen. Waar hebben we het dan over? Gebruik de invloed die je als bedrijf vanuit je branche kunt uitoefenen op (een deel van) het lesmateriaal. Denk mee over keuzedelen, geef een gastles, wees zichtbaar op Open Dagen en investeer in de inrichting van praktijklokalen. Zichtbaarheid en bekendheid is alles wanneer het aankomt om aantrekkelijk te zijn voor studenten als potentiële werkgever of als stagebedrijf. Zet serieus in op begeleiding en communiceer samen over de hoogtepunten en valkuilen. Niet alles is rozengeur en maneschijn, maar als partners kom je samen een heel eind.

Wat krijg je ervoor terug? Tevreden (en mogelijk meer) medewerkers, een stabiele leercultuur in je bedrijf, een regionale onderwijspartner en daarmee dichtbij ‘het vuur’ als het gaat om kennis en kunde van studenten en hun projecten en samen optrekken in netwerken en met subsidie aanvragen.

Wil je met mij van gedachten wisselen over Leven Lang Ontwikkelen en wat we voor elkaar kunnen betekenen? Laat het me maar weten. En nee, we hoeven geen verkering te hebben. Gewoon goede vrienden zijn is ook al mooi.

 

Landstede Groei Opleidingen

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen