Duurzame impact maken doe je samen

Regio oktober 2024

The Road to Paris is een in 2019 gesloten klimaatakkoord met als doel voor Nederland om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit akkoord is door Rabobank medeondertekend en de bank ziet dit als gedeelde verantwoordelijkheid.

REGIO – Vanuit dit akkoord heeft Rabobank de missie om haar eigen personeel, wagenpark en panden te verduurzamen en ondernemers te helpen vergroenen.

“Klanten die een gezonde business hebben en in verduurzaming willen investeren, helpen we graag door onze kennis te delen. Tijdens een ‘duurzaam klantgesprek’ geven we de ondernemer inzicht in de duurzaamheidsmaatregelen die voor zijn of haar bedrijf de grootste impact hebben. Zo zetten we samen de volgende stap”, aldus Eijbert Reijerse, sinds 1 september 2024 de nieuwe directeur Rabobank Randmeren.

Voor het financieren van verduurzaming biedt Rabobank passende oplossingen, zoals de MKB Duurzaamheidsbijdrage voor ondernemers die tenminste drie jaar klant zijn. Zij kunnen eenmalig tot 12,5% van het investeringsbedrag terugvragen. “Als voorbeeld, een elektrische bestelbus van een ton kan een voordeel tot maximaal 10.000 euro opleveren. In de pot is 50 miljoen euro beschikbaar voor duurzaamheidsbijdragen.”

Green Deal

Daarnaast ondersteunt Rabobank ondernemers via een collectieve aanpak op bedrijventerreinen, waarbij samen met de betreffende gemeente en ondernemersvereniging afspraken over ambities worden vastgelegd in een Green Deal. Een voorbeeld hiervan is bedrijventerrein Veldzicht in Ermelo. Vanuit Rabobank is Robert Knoppersen hier als accountmanager MKB bij betrokken en Alex van den Brink zit namens transportbedrijf St vd Brink in de ‘kopgroep’. Van den Brink: “We kijken met elkaar wat we kunnen verbeteren. Op Veldzicht is een pilot gestart voor een energiehub waarbij we kijken of we stroom van elkaar af kunnen nemen.” Tien belanghebbenden hebben een contract ondertekend. Knoppersen: “We kunnen bijna geen stroom meer kwijt op het energienet of stroomaansluitingen krijgen. Dit zijn grote issues en op deze manier heb je als aanjager een voorbeeldfunctie.”

Rabobank wil St vd Brink ondersteunen bij haar duurzaamheidsambities. Het Ermelose transportbedrijf heeft in 2020 de doelstelling uitgesproken om in 2025 de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren. “We hebben geïnvesteerd in het wagenpark en hebben inmiddels veertien elektrische voertuigen. Ook rijden we op alternatieve brandstoffen die CO2-besparend zijn, zoals bio-LNG (vloeibaar gas) en HVO20. Dat is de schone variant van diesel en reduceert ook 13% CO2”, geeft directeur Alex van den Brink aan.

 

Snellaadpaal

Inmiddels zit St vd Brink middenin de transitie naar verduurzaming. De werkplaats moet voorbereid worden op waterstof, elektrische en gasvoertuigen. Bij een elektrisch wagenpark gaat het om forse bedragen. „De investering in een elektrische auto is drie keer zo groot als de investering in een auto met fossiele brandstof. Wij zoeken een partner die meebeweegt om die transitie op lange termijn door te zetten. We bankieren al ruim 15 jaar bij Rabobank. De persoonlijke contacten met branche specialistische accountmanagers zijn goed, we wisselen kennis uit en bij verduurzaming krijgen we een paar procentpunten rentevoordeel.”

 

Wil je ook aan de slag met verduurzaming van je bedrijf en/of wagenpark en heb je daar vragen over? Neem contact op met Robert Knoppersen, adviseur MKB.

https://www.rabobank.nl/bedrijven/groei/duurzaamheid/bedrijfsvoering-verduurzamen

 

Rabobank Randmeren

06-19270401

robert.knoppersen@rabobank.nl

www.rabobank.nl

 

 

‘Betrokken dichtbij’

Eijbert Reijerse uit Harderwijk is sinds 1 september de nieuwe directeur Rabobank Randmeren, als opvolger van Arthur Woensdregt. Daarnaast heeft hij als directeur Private Banking klanten in heel Midden-Nederland onder zijn hoede.  

Reijerse (47) is geboren en getogen ‘Harderwieker’ en kent het gebied ‘Randmeren’ goed. Hij is al 27 jaar werkzaam bij Rabobank en kijkt ernaar uit om impact te in Randmeren. “Ik wil wat betekenen voor de organisatie en de maatschappij. De energietransitie is één van de maatschappelijke thema’s waarvoor we ons inzetten. In alles willen we onze klanten nog meer centraal stellen. Zij moeten voelen dat we er altijd zijn en dat we hen met bancaire oplossingen, onze kennis en ons netwerk kunnen helpen. Ik wil kort op de bal zitten en ervoor zorgen dat men in Randmeren weet wie ze bij de bank moeten benaderen. Zakelijke adviseurs gaan naar de klant toe en zijn zichtbaar en herkenbaar bij evenementen en activiteiten. Betrokken dichtbij.”

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen