Liever geen training maar ontwikkelpad
We staan weer aan de start van een vers, nieuw jaar. Vol goede moed en waarschijnlijk ook een paar stevige voornemens. Niks mis mee. Eén die ik vaak hoor is; ik zoek nieuwe medewerkers en wil diegene die er al zijn boeien en behouden. Waarom lukt het niet om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden? Er is duidelijk meer vraag dan aanbod en de mensen die er zijn voldoen (niet helemaal) aan de eisen. Ze hebben vaak meer begeleiding nodig en er speelt meestal wel een taalissue.
En als je ze hebt, hoe zorg je er dan voor dat ze blijven? Vooral generatie Z wil weten hoe je kan groeien. Is er een plan of doen we maar wat? Gooien we hier en daar een training de werkvloer op onder het mom van ‘een leven lang ontwikkelen’? Of werken we serieus aan de leercultuur binnen het bedrijf met het idee dat iedereen zich kan ontwikkelen?
Gaan we aan de slag met het item ‘gekwalificeerd personeel dat productief en gelukkig is’, dan is het is zaak dat we er anders tegenaan gaan kijken. Nederland moet groeien. Werkzekerheid, productiviteitsgroei, iedereen moet zich een leven lang kunnen ontwikkelen. Instroom, doorstroom en overstappen; daarvoor is arbeidsmarktrelevante scholing nodig. Leven Lang Ontwikkelen (LLO) biedt deze handvatten.
Laten we als uitgangspunt nemen dat je als werkgever nooit alle kikkers in de emmer houdt, maar dat je ze wel in de vijver wilt houden. Je wilt kansen bieden in de sector waar het (bedrijfs)hart ligt. Zodat collega’s kunnen groeien, desnoods bij de concullega verderop in de straat. Of omdat ze zo bewust kiezen om te blijven.
Leven lang ontwikkelen is geen ‘kunstje’ en geen kwestie van het – al dan niet online – aanbieden van opleidingen. Sterker nog; liever geen training. Groei en ontwikkeling vraagt om een visie en strategie. Om een plan, een route met bewegwijzering en ondersteuning. Een ontwikkelpad. Een ontwikkelpad beschrijft en visualiseert de onderlinge samenhang van functies in een sector. Het laat zien in hoe een (beoogd) werknemer kan instromen, zich binnen de sector stapsgewijs via verschillende functies kan ontwikkelen. En welke (gesubsidieerde) scholing zij daarvoor kunnen volgen.
Er is dus een plan. Met richting en ondersteuning. Ontwikkelpaden met scholing maken het aantrekkelijk om aan het werk te komen en/of door te stromen en/of je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten om over te stappen binnen de sector. Het bundelt werk en opleiding voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers.
Werkt beter dan die incidentele training. Gaan we samen op pad?