De juiste plek voor uw vastgoed?
HARDERWIJK – Het optimaliseren van de juridische en fiscale structuur van een onderneming is belangrijk voor het maximaliseren van belastingvoordelen en het minimaliseren van risico’s. Een goede structuur zorgt ervoor dat de onderneming ‘future-proof’ is.
De meest voorkomende structuur in het bv-landschap is een holdingstructuur, bestaande uit een personal holding met daaronder een werkmaatschappij. Dit zorgt voor fiscale voordelen, zoals het verdelen van de behaalde winst over twee bv’s zodat het opstaptarief in de vennootschapsbelasting tweemaal benut kan worden. De holding dient hierdoor als ‘spaarpot-bv’ voor de winsten vanuit de werkmaatschappij, waarmee deze uit de ‘risicosfeer’ zijn gehaald.
Vastgoed
Maar hoe ga je om met vastgoed in deze structuur? We komen veel ondernemingen tegen die het vastgoed in de personal holding of werkmaatschappij hebben. Hoewel dit niet fout is, is dit niet altijd gunstig voor de toekomstplannen die je als ondernemer kan hebben. Veelal is de onderneming gebonden aan het pand waar het in gevestigd is. Een potentiële koper zou in dat geval interesse in zowel het pand als de onderneming kunnen hebben. Wanneer het vastgoed in de holding zit is een overdracht van het pand zonder overdrachts- en vennootschapsbelasting niet mogelijk.
Gelukkig bestaan er voor de overdrachtsbelasting diverse voorwaardelijke vrijstellingen om het vastgoed over te dragen. Een daarvan is de mogelijkheid tot het afsplitsen van vastgoed naar een nieuwe bv. De voorwaarden voor het op deze wijze ‘apart zetten’ van vastgoed worden met ingang van 1 juli aanstaande zwaarder. Vanaf deze datum moet het vastgoed onderdeel uit maken van een onderneming, dient de onderneming ten minste 3 jaar te worden voortgezet en moeten de aandelen in de opgerichte vennootschap ten minste 3 jaar worden gehouden. Hierdoor is de klassieke route voor bedrijfsopvolging (hierna: BOR) niet langer een optie en vervalt de mogelijkheid van het enkel afsplitsen van het bedrijfspand met aandelen in de werkmaatschappij.
Kijk dus goed met je accountant of fiscalist welke mogelijkheden er in jouw situatie (nog) van toepassing zijn.