Nieuwjaarsbijeenkomst in wintersfeer bij Flevonice
Maar liefst 130 leden en ongeveer 20 gasten bezochten de Nieuwjaarsbijeenkomst 2020 van Stad in Bedrijf op de prachtige locatie van Flevonice.
BIDDINGHUIZEN – 2019 was het jaar van de nieuw vormgegeven website, een nieuwe huisstijl voor het magazine en de eerste speciale uitgave voor de doelgroep techniek & technologie. ,,Branche gerelateerde uitgaven zullen in de toekomst vaker voorkomen’’, zei Corinne Dikkerboom, die voor 2020 het regionetwerk Stad in Bedrijf wil laten groeien van 220 naar 240 leden.
Vivian en Maarten van der Ven runnen samen met Kristel Pinkster het familiebedrijf Flevonice. Dat familiaire gevoel wordt door het personeel overgebracht op de gasten. Na de overname in 2012 is er veel veranderd. De ijsbaan ging van 5 naar 3 kilometer lengte. Het restaurant is compleet veranderd en naast het winterseizoen van drie maanden met fun curling, drift karten en ijssjoelen is er een zomerprogramma ontwikkeld, met o.a. real life gaming, obstacle run parcours en kinderspeeltuin. Vivian van der Ven: ,,Flevonice heeft het hele jaar door activiteiten voor bedrijven, scholen, verenigingen, families en vriendengroepen; van familiefeest tot vergadering en van bedrijfsfeest tot groot evenement; De horeca is in eigen beheer, het evenemententerrein is 53 hectare groot en in het hoogseizoen komen hier 2000-4000 mensen per dag.’’
De grootste uitdaging voor Flevonice zijn de energiekosten. In 2016 is een eerste zonnepark ontwikkeld en in 2019 is een tweede zonnepark in gebruik genomen van in totaal 2 megawatt – 2 hectare van in totaal 8000 panelen. Uiteindelijk wil Flevonice naar een zonnepark van ruim 40 megawatt – het energieniveau van twee windmolens. De vergunning is verleend, de financiering is rond, al wacht Flevonice nog op goedkeuring van de subsidieaanvraag. Maarten van der Ven: ,,We blijven een mooie recreatiebestemming waar de ijsbaan doorheen loopt. Het idee is een kasteeltuin met de zonnepanelen als bloembedden 80 centimeter boven de grond. We zijn ervan overtuigd dat dit een voorbeeldpark voor Nederland wordt.’’
Na een toast op het nieuwe jaar ging een deel van de groep het ijs op voor fun curling en koos het gros voor de rondleiding met gastheer Maarten van der Ven. Terwijl de thermometer 7 graden aangaf en er een stevige wind waaide over de baan, liet hij zien dat het ijs gekoeld werd tot -12 graden door machines en een buizensysteem. ,,De vloeistof is niet schadelijk voor het milieu en zorgt voor een 8-10 centimeter dikke ijslaag.’’
Terug in het restaurant kon iedereen genieten van een heerlijk stampottenbuffet – van de bekende boerenkool met worst tot zuurkool met banaan – en werd er met een drankje nog volop genetwerkt.