De stap naar de zorg hoeft niet groot te zijn
Landstede MBO Harderwijk leidt o.a. op voor het profiel helpende zorg en welzijn. Deze MBO niveau 2 opleiding is voor jongeren (BOL-variant met school en stage) en volwassenen waaronder zij-instromers (BBL-variant met werken en leren). Vanuit deze basis zijn er verschillende maatwerktrajecten voor particulieren en instellingen voor zorg en welzijn in de regio.
HARDERWIJK – Een zij-instromer die in de zorg gaat werken, moet geschoold worden. Dit kan via het BBL-traject om het gehele MBO-diploma te halen, maar het kan ook via andere trajecten, om delen van het diploma te halen. Dit is gunstig voor instellingen en het personeel. Het is minder veelomvattend, waardoor de stap tot scholing kleiner wordt. “Voor omgang met ouderen met dementie is er de cursus tot huiskamermedewerker. Wil de instelling dat het personeel iets meer geschoold is dan helpende, kan het Helpende plus traject van elf weken worden ingezet. Na het behalen van hun certificaat zijn zorgmedewerkers breder inzetbaar omdat ze bepaalde handelingen dan wel uit mogen voeren”, vertelt Irene Sijm uit Zeewolde. Zij is als onderwijskundige verantwoordelijk voor de inhoud van het onderwijs voor het team Brede dienstverlening en Veiligheid.
Zij-instromers die in de zorg willen werken kunnen een deel van de opleiding halen waar ze direct in de beroepspraktijk wat aan hebben. “De opleiding wordt dan opgeknipt in bijvoorbeeld Wonen & huishouden, Voeding, Persoonlijke zorg en begeleiding”, legt docent gezondheidszorg en welzijn Rianda Doornewaard uit Oosterwolde uit. “Cursisten leren bepaalde ziektebeelden herkennen en kunnen ondersteunende zorg verlenen. Tijdens en na de opleiding kunnen zij helpen bij eten en drinken, wassen en aankleden, zorgen voor een fijne leefomgeving en ondersteunen bij sociale en recreatieve activiteiten. Het traject Helpende plus voeren we onder andere voor de Zorggroep Noordwest Veluwe uit. Voor Woonzorgcentrum De Pol in Nijkerk verzorgen wij de BBL-opleiding.”
Het is behapbaar en dat maakt de opleiding interessant voor zij-instromers. Rianda en Irene zijn gespecialiseerd op niveau 2 en niveau 2+. Irene: “We kunnen voor iemand die vastloopt bij een niveau 3 opleiding indien nodig een aangepast traject aanbieden, wij bekijken wat ze niet meer hoeven te volgen. Bij een andere leervraag, bijvoorbeeld niveau 4, weten we bij wie je moet zijn voor bepaalde zorgtechnieken in het ziekenhuis.”
Geen diploma nodig, maar wel enige scholing? Rianda: “Heeft een instelling of organisatie behoefde aan scholing op maat voor het personeel (niveau 1 of 2) in de vorm van ondersteuning, training of een workshop al of niet met een certificaat, dan gaan wij graag in gesprek over de mogelijkheden.”
Wil jij ook de stap zetten? Neem dan contact op via harderwijk@landstede.nl
Dan zorgen wij dat je vraag bij Irene of Rianda terechtkomt of in behandeling wordt genomen.
Landstede MBO