Sleutelen in werkplaats op school

Harderwijk juni 2023

Bij Landstede MBO wordt de automonteur van de toekomst opgeleid voor het bedrijfsleven in de regio. De werkplaats op locatie Morgen College aan de Sypel 2 ademt de sfeer van een autogarage.

HARDERWIJK – De opleidingen die hier gegeven worden zijn Autotechniek niveau 2 en 3, zowel BOL (Beroeps Oriënterende Leerweg) als BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). Vanaf september 2023 gaat ook de BBL-opleiding niveau 4 van start, voor monteurs niveau 3 die al aan het werk zijn, om zich verder te scholen tot specialist. “Bij BBL wordt de student praktisch op de werkvloer opgeleid door de leermeester in het bedrijf. Hier is de student vier dagen per week aan het werk en hij gaat een dag in de week naar school. Dit is voor werkgevers het meest interessant. De BOL-student krijgt de meeste praktijk op school aangeleerd en loopt één of twee dagen stage’’, geeft instructeur autotechniek Teun van Dreven aan. Hij is vooral voor de praktijk op school en geeft vanuit de praktijk theoretische ondersteuning en coaching.

Tom Swinkels is één van de docenten van de opleiding Autotechniek. “Landstede is een kleinschalige locatie. De werkplaats is het kloppend hart van de opleiding. De studenten zijn hier bijna de hele dag. Een student kan bij ons demonteren wat in de garage door een monteur wordt gedaan, zoals het uit elkaar halen van een motor of een diagnose van een storing stellen. Hier is bij ons meer tijd voor en je mag hier fouten maken, wat in de werkplaats van een autobedrijf bij een auto van een klant niet kan.”

De opleiding wordt vormgegeven samen met autobedrijven in de regio. Zij ondersteunen in middelen, technische informatie en begeleiding op de werkvloer. Tom: “Studenten die stage lopen, krijgen een leermeester die hen beoordeelt op vaardigheden. De leermeester heeft hier een cursus voor gevolgd. Als een student zelfstandig werkt, doet de leermeester een controle. Docenten kunnen een dagje meelopen met monteurs om zo qua praktische kennis up-to-date te blijven. Ook kunnen we modern materiaal lenen dat we bij de lessen in kunnen zetten.”
Voordeel voor de bedrijven is de korte lijnen met het onderwijs. De leermeester is in contact met de stagecoördinator van de opleiding. Teun: “Bedrijven willen graag gemotiveerde, enthousiaste monteurs en wij kunnen er door goede coaching voor zorgen. We kennen de wensen en het type bedrijf en proberen daar de juiste studenten mee te matchen. Ook organiseren we leermeesteravonden op school voor de begeleiders van studenten op de werkvloer om ideeën uit te wisselen. Bedrijven die nog geen stagiairs van ons hebben, zijn welkom om kennis te maken met de opleidingen. Minimaal één keer per jaar is er een avond voor oud-studenten (alumni) die in de regio werken om ervaringen uit te wisselen.”

Wil jij investeren in je medewerkers en in de toekomst van je bedrijf? Neem dan contact op met harderwijk@landstede.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen