Brede onderwijspartner voor de regio

Harderwijk september 2022

Jens de Craen is per 1 juni 2022 de nieuwe directeur van Landstede MBO. Hij volgt Guido Ronnes op die de functie als interim-directeur vanaf februari 2021 heeft bekleed. Als directeur is De Craen verantwoordelijk voor de technische en economische opleidingen.

 

HARDERWIJK – Jens de Craen (38) uit Dronten komt van Hogeschool Windesheim waar hij in 7,5 jaar van docent is doorgegroeid naar verschillende leidinggevende functies op de locatie Zwolle en Almere. Als laatste was hij hoofd van de techniekopleidingen in Almere. ,,Met mijn ervaring in het bedrijfsleven en de affiniteit met techniek, logistiek, e-commerce en onderwijs past mijn nieuwe functie bij Landstede MBO heel goed bij mij.”

Zijn eerste indruk is positief. ,,De sfeer is goed en collega’s zijn betrokken. Er heerst bijna een familiecultuur. De opleidingen zijn goed en er wordt goed samengewerkt tussen de verschillende opleidingsteams.”

De realiteit van de dag is dat er veel ontwikkelingen gaande zijn. Daar is Landstede MBO volop mee aan de slag. De Craen: ,,Voor het komende schooljaar zijn er allerlei mooie plannen. Zo starten we met doorlopende leerroutes en keuzemodules in samenwerking met het voortgezet onderwijs. We investeren veel tijd en energie in het versterken van de onderwijsketen. Vanuit Sterk Techniek Onderwijs is naast onderwijs ook het bedrijfsleven betrokken. Vanaf basisschool leeftijd worden kinderen geïnteresseerd voor techniek. Zo leiden we talent op om hen te behouden voor de regio.”

Een andere succesvol voorbeeld is De Techniek Academie. Bij deze samenwerking zijn maar liefst 140 bedrijven aangesloten. ,,Vanuit Landstede verzorgen wij het onderwijs, dat nauw wordt afgestemd met de partnerbedrijven. Zodat studenten meegaan in de ontwikkeling van de markt.”

Als directeur wil De Craen ‘naar buiten gaan’ en met de school nauw verbonden zijn met het werkveld. ,,Op mijn tweede werkdag ben ik bij de uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs geweest en was onder de indruk van de innovatiekracht in deze regio. Vanaf september zit ik zelf namens Landstede ook in het bestuur van het Innovatiehuis Noord-Veluwe.”

Bij de logistieke opleidingen wordt komend jaar samengewerkt met logistieke dienstverleners in de regio. ,,We gaan opleiden in en met de praktijk en wanneer het succesvol is willen we dit verder opschalen.”

Landstede wil als brede onderwijspartner blijven aansluiten op ontwikkelingen in de regio.

Zo heeft De Craen gemerkt dat een zorgverlener worstelt met de vele innovaties die er zijn en hoe deze te laten werken binnen zijn organisatie. ,,Het zorgpersoneel heeft daarbij ondersteuning nodig van een technische professional. Zo ontstaat een sector overstijgende samenwerking tussen verschillende disciplines. Dit zien we in de praktijk steeds vaker. Het onderwijs zal daarom binnen de opleidingen ruimte vrijmaken voor multidisciplinaire projecten zodat studenten een complex vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunnen oplossen.”

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen