BUITENGEWOON GEBRUIK VAN VR

Harderwijk september 2022

BUITENGEWOON GEBRUIK VAN VR

Dat het moeilijk is om goede medewerkers te krijgen, is niks nieuws. Bij sommige beroepen heb je maar één keer de kans om het goed te doen. Denk aan functies die interactie hebben met ‘het publiek’ zoals BOA’s. Gaat dat een keer fout, dan heb je de (sociale media) poppen aan het dansen.

Wat kan je doen om de selectie uit sollicitanten beter aan te scherpen en te matchen met de wensen van de opdrachtgever? Tijdens een traditioneel sollicitatiegesprek tonen kandidaten zich over het algemeen van hun beste kant. Natuurlijk zijn ze stressbestendig, flexibel en hebben ze mensenkennis. En ze kunnen allemaal zelfstandig opereren binnen een team. Maar hoe reageren ze nou echt op situaties die ze in de begeerde baan tegen gaan komen?

Virtual Reality (VR) biedt uitkomst. De Veiligheidsacademie NWV in Harderwijk zet VR in als buitengewone methode binnen personeelsassessment van BOA’s. Hiervoor worden  praktijkcasussen in levensechte scenario’s gebruikt.
Robert Aalders, opleidingsadviseur van Landstede Groei Opleidingen en Veiligheidsacademie NWV vertelt: ‘Het verschil tussen VR en een rollenspel met acteurs is dat bij VR jouw brein echt gelooft in de situatie die voorgeschoteld wordt. Alle zintuigen werken daar aan mee. En daar handel je dan ook naar. Het betekent dat je tot de kern van iemands persoonlijkheid komt en dat zie je. Bij een rollenspel, het woord zegt het al, neem je een rol aan. Je speelt toneel. Dat is echt een andere ervaring.’

Opdrachtgevers zijn enthousiast over deze innovatieve manier van screenen. Gemeente Arnhem geeft aan: ‘Wij hebben deze stap gezet en gaan niet meer terug. Deze manier van assessment geeft ons waardevolle informatie over ontwikkelpunten van de kandidaat. En, nog belangrijker, of wij met die punten binnen onze organisatie uit de voeten kunnen. Want het gaat uiteindelijk om investeren in persoonlijke groei. Wij zoeken de mens achter de sollicitant.’
Kandidaten moeten soms even wennen aan deze manier van solliciteren. De evaluatie na de VR-beleving is dan ook het belangrijkste onderdeel van het proces. Dan wordt de ervaring doorgesproken zonder beoordeling. Want met VR kan je het eigenlijk niet fout doen. Je bent wie je bent en dat is altijd goed.

Zelf eens VR beleven? Dat kan op 17 november wanneer wij samen met Stad in Bedrijf een GroeiCafé met thema ‘Veiligheid op je werk’ organiseren. Meer weten over de inzet van VR in een selectieprocedure? Mail dan naar Robert Aalders (Raalders@landstede.nl).

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen