CAI Harderwijk verbindt iedereen

HARDERWIJK december 2019

Verbinding is de rode draad bij CAI Harderwijk. Door het netwerk wil de stichting met elke woning en ieder bedrijf in de gemeente verbonden zijn. ,,Dat is best bijzonder voor een stichting zonder winstdoelstelling. Met ons open netwerk zijn we een voorbeeld in de markt’’, stelt directeur Edo Kweldam.

HARDERWIJK – Edo Kweldam werkt sinds 1993 bij Centrale Antenne Inrichting Harderwijk, vanaf januari 2006 als directeur. Hij vertelt over de ontwikkeling van het netwerkbedrijf. Van het doorgeven van tv signalen is CAI Harderwijk getransformeerd tot netwerkleverancier die zorgt voor toegang tot alle diensten.

 

Het netwerk in een notendop

,,Vanaf 1975 hebben we een coax netwerk aangelegd om tv-signalen door te geven naar de woningen in Harderwijk. In de jaren 90 is dit netwerk meer gaan doen. We namen kabelmodems in gebruik om naast de tv-diensten ook internetdiensten over de coaxkabel te kunnen leveren. De signalen kwamen ook terug het netwerk in en zo werd het kabelnetwerk een retourpad.

Doordat iedereen ook signalen terugstuurde en alle signalen bij elkaar kwamen in het middelpunt van het sternetwerk (de CAI) werd het kabelnetwerk een stuk complexer, ook om te beheren en onder controle te houden. Dit gaf sneller storingen.’’

 

Glasvezel

Doordat internetverkeer en tv-zenders steeds meer toenamen, is de CAI vanuit het centrale ontvangststation aan de Julianalaan vanaf 1995 glasvezel naar de wijken gaan brengen. Elke wijk werd een apart sternetwerk, dat met coaxkabels de verbinding naar de huizen maakten. ,,Bij een jaarlijkse toename van dataverkeer kun je blijven investeren in uitbreiding van het coaxnetwerk, maar onze stichting koos voor een nieuw en goed glasvezelnetwerk. Deze eenmalige investering is over 30 jaar uitgesmeerd, met de zekerheid dat het netwerk nog langer bruikbaar blijft.’’

 

Waar gebruikers in een coaxnetwerk kabels delen, heeft bij glasvezel ieder zijn eigen vezeltje tot aan de verdeelapparatuur. ,,Met coax hadden wij 750 elektrische verdeelpunten in het netwerk, met glasvezel zijn dat er maar 11. Deze ‘pophuisjes’ staan allemaal in Harderwijk, met per huisje gemiddeld 2000 aansluitingen.

 

De coaxkabels zijn nog in gebruik voor het ‘oude’ tv-pakket van CAI Harderwijk, waar nog veel mensen (8.000 huishoudens) een abonnement op hebben. Doordat het internetverkeer is overgezet naar glasvezel is de coaxkabel die alleen het tv-signaal doorgeeft veel beter te beheren. Dit abonnement blijft ook in de toekomst mogelijk.

 

Maart 2020 heeft elke woning in de gemeente glasvezel. Momenteel worden in het buitengebied nog 780 woningen (met of zonder coax) in het buitengebied op het glasvezelnetwerk aangesloten. Uithoeken zijn Sonnevanck, Kasteel Staverden, Dierenpension De Ark en de Ymca scoutingsplaats.

 

De transitie betekent voor de klant vooral dat de mogelijkheden op dit moment onbeperkt zijn. ,,We leveren nu een gigabit over glasvezel naar de woning, andere partijen bieden al 10 gigabit voor de consument. De capaciteit en de hoeveelheid data verdubbelt; dat was in het verleden zo en het zal in de toekomst ook zo zijn. Kortom: met glasvezel ben je klaar voor de toekomst!’’

 

Julialaan 43 Harderwijk

0341-410666

www.caiharderwijk.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen