Denk na over werknemersparticipatie
In een krappe arbeidsmarkt is boeien en binden van werknemers steeds belangrijker. Tegelijk is de vanzelfsprekendheid dat kinderen een familiebedrijf overnemen er niet altijd meer. Misschien is een medewerker die het bedrijf goed kent wel geschikter. Lentink De Jonge kan op veel manieren meedenken over de vorm die je kiest om medewerkers te laten participeren of mede-eigenaar te laten worden van het bedrijf.
HARDERWIJK – Wil je werknemers langer binden aan de organisatie, dan is het uitgeven van een virtueel aandeel een voorbeeld van medewerkersparticipatie. “Een enthousiaste werknemer laten deelnemen in het bedrijf verhoogt de motivatie, betrokkenheid en vergroot de continuïteit en stabiliteit van de onderneming. Het is goed om tijdig na te denken over wie je wilt laten deelnemen”, geeft Johan van Veluw, senior belastingadviseur bij Lentink De Jonge, aan. Een virtueel aandeel is geen eigendomsrecht, maar een winstdeling, gekoppeld aan de waardestijging van de onderneming, benadrukt de Nijkerker. “De werknemer bereikt er geen inspraak mee, maar hoeft ook geen eigen geld in te leggen. Het is een onderhands contract waarvoor je niet naar de notaris hoeft. Dat zijn grote voordelen ten opzichte van het uitgeven van normale aandelen.”
Er wordt een contract opgesteld tussen de medewerker en de werkgever waarin afspraken staan over hoe de beloning tot stand komt. “De werknemer krijgt een percentage van de waardestijging. De uitkering is gestaffeld; in jaar 5 krijg je meer dan in jaar 1. Hoe langer hij blijft, hoe meer het oplevert. Het is binden door de tijd en boeien doordat je geprikkeld wordt om samen een resultaat te halen wat de medewerker ook in zijn portemonnee merkt. Virtuele aandelen uitgeven is een vorm van loon, voor de medewerker met loonbelasting belast wordt. Maar doordat het voor de werkgever fiscaal aftrekbaar is, kun je een hogere beloning toekennen.”
Bedrijfsovername met reële aandelen
Ben je specifiek op zoek naar een medewerker die het bedrijf over wil nemen, dan zijn daar, zeker voor het MKB, zeer aantrekkelijke fiscale mogelijkheden voor. “Dan moet het bedrijf minstens vijf jaar in bezit zijn en een medewerker drie jaar in dienst zijn”, stelt Krijn de Graaf uit Putten. Hij is overnameadviseur en partner bij Lentink De Jonge. Het waarderen van bedrijven is zijn dagelijks werk. “Als beoordeeld is wie geschikt is voor bedrijfsopvolging, kijken wij welke structuur daar bij past, wat een goede prijs voor de aandelen is – is het fiscaal verdedigbaar geen verkapt loon – en of het voor de oude eigenaar voldoende voor zijn pensioen is. Het zijn tegengestelde belangen waar wij zorgvuldig mee omgaan. Juridisch moet het ontzettend goed geregeld zijn, dat vraagt gespecialiseerde kennis. Aan de voorkant moet worden nagedacht over zaken als arbeidsongeschiktheid, ruzies en echtscheidingen.”
Veel bedrijven ondernemen internationaal en doordat Lentink De Jonge aangesloten is bij het Kreston netwerk, kunnen ook in het buitenland medewerkersparticipaties en overnames worden opgezet.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.
Lentink De Jonge
Stephensonstraat 33 Harderwijk
0341-438100