Doeltreffend leren in virtuele werkelijkheid

Harderwijk oktober 2022

De Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe van Landstede gebruikt de werkelijkheid met virtuele toevoegingen om trainingen te geven. De afgelopen vijf jaar is veel kennis en ervaring opgedaan met Virtual Reality en Augmented Reality in het onderwijs. Het Expertisecentrum Extended Reality is dit jaar opgericht om onder meer in de vraag van het bedrijfsleven te voorzien.

HARDERWIJK – Extended Reality (XR), is de overkoepelende term voor virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR) en andere immersive technologieën. Het biedt de mogelijkheid om de fysieke wereld en de digitale wereld te verbinden. „Dit kan een compleet virtuele wereld zijn met een VR-bril op (Virtual Reality), het kijken naar een hologram op tafel of – een digitaal object in de werkelijke wereld, de Augmented Reality. Het wordt steeds vaker gemixt in een enkel product”, vertelt Rutger Bronger, coördinator van het Expertisecentrum. Heel veel praktijksituaties kun je virtueel nabootsen. Een helikopter, brandweerwagen, een beveiliger in een vol voetbalstadion of een aanhoudingsprocedure bij een auto. „Dit wordt zo efficiënter, minder kostbaar en levensechte onveilige situaties worden veilig aangeboden, maar laten wel de gevolgen van handelen zien.” Robert Aalders, accountmanager Veiligheidsacademie: „ Het maakt het leren een stuk doeltreffender. Je kunt innoveren in bedrijfsprocessen en bezuinigen in geld en in tijd, bijvoorbeeld door nieuwe medewerkers een virtuele rondleiding te geven.’’

Het Expertisecentrum richt zich nu voornamelijk op onderwijs en bedrijfsleven in het veiligheidsdomein, zoals beveiliging, handhaving, toezicht en veiligheid, defensie, maar ook in de zorg.  Bronger: “Wij werken samen met de klant; we inventariseren de vraag en laten dit door een programmeur ontwikkelen. We begeleiden het hele proces, van idee tot implementatie van het eindproduct bij het bedrijf.”

Een langdurig inwerktraject kan verkort worden door XR. Aalders: „We kunnen iemand trainen in een taak, met een middel dat schaars is, bijvoorbeeld omdat voertuigen bij Defensie door uitzending niet beschikbaar zijn.”  Bronger: “Ook bij hulpdiensten zoals brandweer en ambulance kun je XR inzetten. De soft skills van medewerkers kunnen met XR worden getraind. Door communicatie virtueel te trainen kunnen bijvoorbeeld zorgmedewerkers de verkregen feedback gelijk verwerken, maar ook van elkaar leren om meer eenheid van handelen in het team te krijgen. Ze doorlopen virtuele situaties en krijgen daarmee een beter beeld op hun beroepspraktijk.”

Aalders: „Recent is een VR-applicatie ontwikkeld voor de wervingsprocedure van Buitengewoon Boa. Dit detacheringsbedrijf, een partner van de Veiligheidsacademie, kan zo doeltreffend boa’s selecteren.”

Bij XR-trainingen gaat het om beleving. „De nieuwe generatie verlangt innovatie, zodat iets spannend en leuk is om te doen. De beleving en de ervaring van oorzaak en gevolg zorgt ervoor dat je veel sneller het resultaat ziet van je handelen. Dit spreekt studenten en medewerkers erg aan en zorgt voor motivatie en enthousiasme. Wij vragen het bedrijfsleven om input  om samen goede medewerkers op te leiden die direct inzetbaar zijn. Zo blijven we gezamenlijk aansluiten bij de huidige generatie.”

17 november opent de Veiligheidsacademie de deuren van het Expertisecentrum tijdens een bijeenkomst van Stad in Bedrijf en het Groeicafé. Dan kun je ook kennis maken met XR en in gesprek gaan over de mogelijkheden.

Landstede Veiligheidsacademie

Mecklenburglaan 3 Harderwijk

06-43047936 (Robert Aalders)

www.veiligheidsacademienwv.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen