Een beroep op je empathisch vermogen
In mijn columns uit ik regelmatig mijn kritiek op ons belastingbeleid en de uitvoering daarvan door diverse uitvoeringsinstanties, waaronder de Belastingdienst. In deze tijd van het jaar, wanneer de temperaturen oplopen en de zon meer begint te schijnen, klaart over het algemeen ook mijn stemming wat op. Het leek me daarom vriendelijk ook eens wat licht te werpen op de problemen waar de Belastingdienst momenteel mee kampt. Op de website van de Belastingdienst wordt namelijk aangegeven dat zij proberen binnen 3 maanden na het indienen van een aangifte (welke na 1 april is ingediend) te reageren. Garanties kunnen ze echter niet doen. Dat is natuurlijk een vrij lange tijd, maar hoe komt dat eigenlijk?
Allereerst werkt de Belastingdienst met verouderde IT-systemen. Je kunt je wellicht herinneren dat de invorderingsrente in coronatijd is verlaagd naar 0,01%. Je hebt je misschien weleens afgevraagd waarom deze niet gewoon verlaagd is naar 0%. De gehanteerde 0,01% is niet symbolisch, de systemen van de Belastingdienst konden een verlaging naar 0% simpelweg niet aan. Foutmeldingen overal, rode uitroeptekens, errorcodes. Je kunt je er iets bij voorstellen.
Daarnaast is de Belastingdienst gigantisch druk met het uitvoeren van rechtsherstel ten aanzien van het kerstarrest (BOX 3 problematiek, zie ook mijn eerdere columns hierover), waardoor aangiften uit het verleden opnieuw moeten worden beoordeeld. Dit alles, terwijl er ook voor het kerstarrest al sprake was van een schreeuwend personeelstekort.
Je kunt je afvragen of bovenstaande niet op te lossen is door iedereen met een beetje kennis en kunde een flinke zak geld te bieden om voor de fiscus te komen werken. Een simpele oplossing zou je zeggen, maar hier kleven ook wel enkele bezwaren aan. Door overheidsbanen aanzienlijk beter te betalen dan private functies zou je een leegloop kunnen veroorzaken binnen bedrijven op een toch al hele krappe arbeidsmarkt. Daarnaast worden werknemers van de Belastingdienst betaald met overheidsgeld. Zijn wij allemaal bereid meer belasting te betalen om salarisverhogingen en aanbrengbonussen van belastinginspecteurs te bekostigen? Ik heb geen enquête uitgezet, maar ik schat in dat mensen daar over het algemeen niet erg happig op zijn.
Met dit in het achterhoofd kun je bij de volgende blauwe envelop die pas na 3 + maanden op de deurmat valt misschien over je hart strijken en medelijden hebben met de medewerker die al die envelopjes moet dichtlikken. Dat is pas een zware taak…