Hogere rendementen met een acceptabel risico
Putten | februari 2024
Als u een glanzende brochure op de deurmat krijgt waarin u gegarandeerd 10% rendement krijgt op een investering, zult u waarschijnlijk niet gelijk de telefoon pakken. Dat doet u goed, want 10% is aanmerkelijk meer dan de 2,6% risicovrije rente op Nederlandse staatsobligaties. U krijgt meer rendement omdat u risico loopt. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het bedrijf dat deze lening uitgeeft er financieel niet zo heel sterk voor staat. Als het bedrijf omvalt krijgt u geen rente en bent u al snel (een deel van) uw inleg kwijt. Oppassen dus.
Toch is een vergelijkbaar rendement in de huidige Private Debt markten haalbaar mits er goed gespreid wordt en risico’s juist worden ingeschat. Dat vergt echter wel professionele kennis van zaken.
Private Debt
In het verleden werd de financiering van het midden- en kleinbedrijf gedaan door banken. Als gevolg van de strengere regelgeving voor banken, wordt een groeiend deel van de financieringen tegenwoordig verstrekt door partijen van buiten het bankwezen. Dan wordt er gesproken over Private Debt. Door een combinatie van goede spreiding en gestructureerde zekerheden, is sprake van een bijzonder gunstige verhouding tussen rendement en risico. In tegenstelling tot gewone obligaties, is Private Debt niet dagelijks verhandelbaar. U kunt ongeveer 6 tot 7 jaar niet aan dit deel van uw vermogen komen. Daar staat echter een hogere vergoeding tegenover, de zogenaamde ‘illiquiditeitspremie’. Vanwege deze illiquiditeit, combineren we voor onze cliënten Private Debt altijd met beursgenoteerde beleggingen, zoals aandelen, obligaties of fondsen. Hiermee zorgen we ervoor dat uit het totaal beheerde vermogen, indien nodig, altijd op korte termijn geld kan worden vrijgemaakt. Daarnaast zorgt toevoeging van Private Debt aan een beursgenoteerde portefeuille voor een lager risico bij een gelijkblijvend of soms zelfs hoger verwacht rendement.
Meer weten? Kom gerust langs op ons kantoor in Putten. De koffie staat klaar!
Ed Goris