Leren op de werkvloer binnen Transport & Logistiek
Om studenten enthousiast te maken voor transport en logistiek zijn Landstede MBO en de sector een samenwerking aangegaan. Om de stap van het theorieonderwijs naar het werkelijke bedrijfsleven te verkleinen wordt de praktijk op de werkvloer aangeleerd.
REGIO – In 2018 is Landstede MBO het Centrum voor Transport & Logistiek (CTL) gestart met vijf leerwerkbedrijven in de regio: St vd Brink, Ploeger Logistics, Van de Brug Tanktransport, NE Distriservice en Van Buuren Opleidingen. ,,We kregen een subsidie met als doel het werven opleiden en plaatsen van 50 studenten. Uiteindelijk waren dat er ruim 100. Door evenementen zoals het banenfestival met speeddaten en logistieke activiteiten konden jongeren, zijinstromers en doorstromers kennis maken met transport en logistiek en zien hoe leuk deze sector is’’, schetst Walter Rijnbout van Landstede MBO en destijds projectleider.
Het project was succesvol en Landstede wilde hier graag een vervolg aan geven. ,,Wij willen de opleiding naar het bedrijfsleven brengen door praktijkonderwijs op de werkvloer; dat is de toekomst. We willen het onderwijs niet binnen de schoolmuren houden, de partnerbedrijven worden medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleidingen.”
Met ingang van dit schooljaar is de overeenkomst ingegaan en uitgebreid met Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL), detacheringsbureau Aldiver en transportbedrijf Wolter Koops als nieuwe partners. De opleiding Transport & Logistiek in samenwerking met bedrijven wordt komend jaar vormgegeven.
Daarnaast worden er projecten en evenementen voor vmbo en mbo georganiseerd, om (toekomstige) studenten kennis te laten maken met de sector. ,,Een roadshow kan een optie zijn waarbij (toekomstige) studenten met een bus langs de bedrijven gaan om te zien wat daar gebeurt.’’
Robert van den Brink, manager Academy bij St vd Brink, werkt al veel samen met het mbo. ,,Om studenten enthousiast te maken geven we een gastles met een vrachtwagen op school en een rondleiding bij het bedrijf. Doen we dit met alle partners, dan wordt het nog veel krachtiger en het bereik groter. Het gaat in eerste instantie om mensen voor deze sector te laten kiezen door het mooie vak van transport en logistiek te laten zien. We hebben elkaar daarbij nodig. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”
Ook de praktijkopleiders van de bedrijven die op de werkvloer de opleiding geven, worden verbonden met het onderwijs. Rijnbout: ,,Als ze een examen afnemen, weten ze wat de eisen zijn. Door het theorieonderwijs te koppelen aan de praktijkkennis wordt de opleiding veel interessanter. Dat kan door een workshop of praktijkexamen dat ze samen met de docent van Landstede afnemen. Zoals laden en lossen van vrachtwagens of orders verzamelen in een warehouse.”
Van den Brink: ,,Door de diversiteit van de leerbedrijven kunnen we verschillende soorten opdrachten in de praktijk uit laten voeren en expertise delen. De studenten die dit jaar al de keuze voor de opleiding hebben gemaakt hebben daar nu al profijt van, omdat ze de praktijkexamens op de bedrijven gaan doen.”
Meer weten of partner worden? Neem contact op met Walter via
w.rijnbout@landstede.nl
088-8507800