Onderwijs en horeca leiden samen op
Met een bevlogen docententeam werkt Landstede MBO intensief samen met de horeca in de regio. Het mes snijdt aan twee kanten. De horeca krijgt frisse input van studenten, het onderwijs krijgt de innovatie uit het werkveld mee.
HARDERWIJK – Van cafetaria tot twee sterren restaurant en alles wat daar tussen zit: je kunt in Harderwijk fantastisch eten. Volgens Koos Brochard, eigenaar van Chez Brochard, heeft de stad een groot en divers horeca-aanbod om het vak te leren. ,,Een netwerk dat onderling goed samenwerkt en aansluit, zodat je studenten kunt doorsturen naar elkaar. Ze zijn hier één jaar, daarna gaan we op zoek naar een passend bedrijf voor de volgende stap om nieuwe dingen te leren. Leerlingen hebben nu de luxe om te kiezen waar ze willen gaan werken. Er zijn in Harderwijk en de regio veel mogelijkheden. We leiden samen op voor de branche.’’
Ricardo van de Mheen, chefkok bij Hotel Baars heeft dezelfde ervaring. ,,Jongens en meiden die hier komen, nemen bagage van een ander bedrijf mee naar ons. Door die frisse input leren wij ook van hen. Dat maakt het leuk om met leerlingen te werken.”
Het onderwijs is nauw betrokken. Van de Mheen en Brochard werken al ruim vier jaar samen met Landstede MBO. Cora van der Heijden, instructeur horecaopleidingen van het ROC, vindt het ‘heel belangrijk’ om het werkveld erbij te betrekken. ,,Examens die normaal op school werden gemaakt, worden nu in het bedrijfsleven afgenomen. Dit gaat om profieldelen als menu engineering en het instrueren van nieuwe medewerkers en ook voorraadbeheer.’’
Koos geeft gastlessen op school; Ricardo heeft examens afgenomen. De vakmensen uit de horeca zijn erkend leermeesters en hebben een training tot praktijkbeoordelaar gevolgd. Chez Brochard en Hotel Baars/Kasteel De Essenburgh zijn erkend leerbedrijven voor de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).Brochard: ,,Wij hebben de passie en de kennis in huis om ons mooie vak over te brengen op de leerling. Studenten kunnen bij ons uitvoeren wat ze op school moeten leren. Ik vind niks mooier dan mensen die hier komen te ontwikkelen en stapsgewijs mee te nemen naar een hoger niveau. De wedstrijd die je elke avond wilt winnen voor een topbeleving van de gasten geeft spanning, adrenaline en voldoening achteraf. Dat kun je op school niet nabootsen. Kwaliteit van het eten en gastvrijheid leer je in de praktijk en dat maakt het verschil.’’
Voor Ricardo is geen dag in de horeca hetzelfde. ,,Bij ons hotel en kasteel kunnen we die aantrekkelijkheid ook laten zien, want hebben we alle facetten in huis. Van receptie, keuken, bediening tot facilitair; horecabreed voor de zakelijke markt en de leisure gast.’’
Het onderwijs krijgt innovaties uit het werkveld mee en nodigt de horeca uit voor symposia. Cora: ,,Op 1 november waren zij welkom op ons Multiply event: om ervaringen te delen en feedback te geven en een presentatie te zien van ons onderwijs en internationale project over duurzaamheid: Sustainable cooking for the planet.’’
Landstede MBO
Westeinde 31-33
Tel: 088-8507800