Re-integratie en outplacement met cultuursensitieve bril
Diana Codfried is in 2018 Bilan cultuursensitieve re-integratie begonnen. De Harderwijkse (52) met een Surinaams-Nederlandse achtergrond werkt vanuit passie gedreven door een missie: aandacht voor gelijkwaardigheid en gelijke kansen.
HARDERWIJK – Soms lukt het niet tussen de organisatie en de medewerker. Na gesprekken verandert er niets en is de combinatie niet meer passend. Vanwege een veranderende functie of werkzaamheden waar iemand niet in mee kan gaan, een bedrijf krimpt in of gaat failliet. Er kunnen allerlei oorzaken zijn om het bestaande arbeidscontract te onderbreken. Het resultaat is dat je uit elkaar moet gaan en een outplacementtraject kan dan één van de zaken zijn die je dan met elkaar afspreekt. Hierbij krijg je voor een bepaalde periode een loopbaancoach die je o.a. helpt bij het vinden van een andere baan. Diana Codfried, eigenaar en re-integratiecoach van Bilan cultuursensitieve re-integratie, werkt met 27 coaches in onderaanneming die veelal 2-4 andere talen spreken. “Wij hebben voldoende coaches om medewerkers die bijvoorbeeld Turks, Arabisch of Pools spreken te begeleiden. Wij hebben aandacht voor diverse culturele achtergronden van mensen en maken bewust ruimte in de trajecten om hier aandacht aan te besteden. Ook kan discriminatie of exclusie op de werkvloer van invloed zijn op niet functioneren met als gevolg ontslag. Een Nederlander met een migratieachtergrond kan onvoorbereid op de arbeidsmarkt komen of handelen vanuit een ander perspectief van normen en waarden dan men op de werkvloer gewend is. Als dat gaat wringen en onbesproken blijft, kan dat leiden tot disfunctioneren of ziekte. Tijdens de trajecten hebben wij daar oog voor.”
Bij een outplacementtraject is er tussen de werkgever en werknemer iets niet goed gegaan. Dat geeft onvrede bij de werknemer en daar komt vaak ook een rouwproces bij kijken. Rouw om verlies van baan en verlies van identiteit. Allerlei gevoelens kunnen getriggerd worden bij rouw en verlies. Je kunt iets niet meer doen, je doel is weg, je dagelijkse invulling is er niet meer en je verliest je identiteit. Vaak is er sprake van een conflict of je voelt je afgewezen. Door ruimte te maken voor culturele verschillen en onderwerpen zoals discriminatie niet te schuwen wordt de cliënt weerbaarder en bereik je eerder een succesvol outplacementtraject.”
Bilan is een UWV-erkend re-integratiebedrijf met verzekeraars, gemeenten, het UWV en bedrijven als klant. “Als anderstalige medewerkers ziek zijn, kunnen wij in het eerste, tweede en derde ziektejaar re-integratie bieden in eigen taal. Ziek zijn is ook cultureel bepaald en door daar aandacht en ruimte voor te bieden onderscheiden we ons. Bilan helpt bij re-integratie door ziekte en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een migratieachtergrond.”
Afspreken kan op locatie, online, of elders in het land; de klant staat hierin centraal.
Bilan cultuursensitieve re-integratie
Johanniterlaan 4C+4D Harderwijk