Samen bouwen aan sterke sector transport en logistiek

Harderwijk april 2025

Instroom en behoud van juist gekwalificeerd personeel is de uitdaging voor de sector transport en logistiek voor de komende tien jaar. Zeven bedrijven in de regio willen daarbij samen optrekken met het onderwijs en de overheid.

REGIO – Demografische ontwikkeling (vergrijzing) en een veranderende arbeidsmarkt zijn van invloed op de sector. Er dreigt in de toekomst een tekort aan mensen. “Omdat wij zagen dat deze regio een uitdaging heeft bij de invulling van toekomstige vacatures, zijn we al in 2017 met zes bedrijven een overkoepelende samenwerking gestart om ons te profileren bij vmbo, mbo en hbo”, vertelt Adwin Ploeger, algemeen directeur van Ploeger Logistics, één van de deelnemers. “Kinderen krijgen al vroeg interesse voor een vak. Wij willen mensen al op jonge leeftijd enthousiasmeren voor de transport & logistiek branche. Ons vakgebied is heel breed: van chauffeurs, planners, warehousemedewerkers tot logistic engineers.”

Het Centrum voor Transport en Logistiek (CTL) organiseerde banenfestivals, bijeenkomsten en presentaties, had een vacaturesite en bracht medewerkers onder bij de leden. De ambitie om dit verder te professionaliseren stagneerde toen het project vanaf 2022 geen ondersteunende subsidie meer kreeg.

Vanaf 1 maart 2025 is samenwerking gevonden met Platform Techniek, een bewezen platform met bestaande organisatiestructuur en ondersteuning. In de nieuwe setting sluiten St vd Brink (Ermelo), Van de Brug Tanktransport (Putten), Ploeger Logistics (Harderwijk), NE Distri Services (Nunspeet), Koopman Logistics (Nijkerk), Wolter Koops (Zeewolde) en Van Buuren Opleidingen (Ermelo) aan. Deze bedrijven gaan onder de vleugels van Platform Techniek de profieltafel Mobiliteit, Transport & Logistiek invullen.

Vier thema’s

“Samen voegen wij een nieuw werkgebied toe aan de al bestaande profieltafels. Met Transport en Logistiek werken wij aan een eigen identiteit en zichtbaarheid binnen Platform Techniek”, aldus Ploeger, die tevens bestuurslid is geworden.

Walter Rijnbout, docent Transport en Logistiek bij Landstede MBO, is van projectleider CTL doorgegroeid tot verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hij is aanspreekpunt voor de profieltafel Mobiliteit, Transport & Logistiek. “Er zijn vier thema’s om onderwijs en bedrijfsleven beter te laten aansluiten. Dit zijn: oriënteren en inspireren van jongeren en volwassenen, gezamenlijk opleiden met onderwijs en bedrijfsleven, een leven lang ontwikkelen en een netwerk en kennisplatform voor Ondernemers, Overheid en Onderwijs.”

Kartrekkers

Deze speerpunten worden door de leden ingevuld, zij zijn aangewezen als kartrekkers. Rijnbout: “Elk bedrijf is medeverantwoordelijk voor een onderdeel. We geven de profieltafel vorm en inhoud door onder andere gezamenlijk lesmateriaal te ontwikkelen en examinering door docenten en praktijkopleiders bij de bedrijven plaats te laten vinden. Ook sluiten we aan op de jaarplanning van activiteiten van Platform Techniek en vullen deze aan. Denk aan het Ontdekkersfestival voor scholieren op het Bouw & Infra Park op 11 april waar wij zichtbaar zijn, het verzorgen van een gastles op school door onze leden, een bedrijfsbezoek of een netwerkbijeenkomst zoals de Veluwse Innovatieprijs.”

Ploeger. “Zo willen we de kloof dichten tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maar we vragen ook de lokale overheden aan te sluiten en ons te faciliteren. Dit kan alleen een succes worden als de drie O’s goed samenwerken.”

Meer weten? Neem contact op met Walter Rijnbout: w.rijnbout@landstede.nl

Platform Techniek

info@platform-techniek.nl

www.platform-techniek.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen