Terugblik Miluska Broekhuis: ‘Samen opleiden voor een sterke regio’

zwolle januari 2025

Ze kwam in 1996 binnen als docent voor de economische vakken Internationale Handel en Groothandel en neemt op 1 maart 2025 afscheid als directeur van Landstede MBO Harderwijk. Miluska Broekhuis (55) blikt terug op een bijzondere reis van 28 jaar bij Landstede MBO in Harderwijk.

ZWOLLE – Bij de vorming van het ROC Randmeer College Harderwijk werd het Economisch Domein toegevoegd aan de bestaande opleidingen Techniek (MTS) en Zorg & Welzijn (MDGO). Broekhuis, destijds 27, had al mbo-ervaring opgedaan in Utrecht op Kanaleneiland. “De mbo-student was op de Veluwe nog niet bekend. We begonnen met 120 studenten in het Economisch Domein, daarvoor was het avondonderwijs.”

In de hoogtijdagen telde het Economisch Domein 600 studenten. Gaandeweg ontstonden veel verschuivingen naar nieuwe beroepen, andere opleidingen en nieuwe teams. Inmiddels telt Landstede MBO Harderwijk (teams in Harderwijk, Lelystad, Dronten en Baarn) 4.000 studenten. “We zijn met 600 medewerkers een grote werkgever en vervullen met het werkveld een essentiële rol in de regio. De mbo-student blijft vaak in de regio en inmiddels zie ik hier veel van mijn oud-studenten als ondernemer terug of bij een lokaal bedrijf werken. In mijn docententijd werden aan het eind van de opleiding ondernemingsplannen gepresenteerd en werd ik regelmatig verrast met creatieve presentaties. Van catering, specerijen tot lampen; veel studenten hebben later bijvoorbeeld de zaak van hun ouders overgenomen. Dat ondernemerschap zie ik ook terug in de onderwijsteams.”

Broekhuis kijkt met veel voldoening terug op de jaren als docent en coach. “Werken in het beroepsonderwijs vind ik echt geweldig! Het is dynamisch en ik heb er altijd van genoten dat wij mogen bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren in een levensfase waar ze een geheel eigen identiteit ontwikkelen. Ook tijdens de stagebezoeken en de buitenlandse reizen leerde ik studenten weer anders kennen. Gaandeweg leerde ik dat ik het ontwikkelaspect het mooist vind, ook bij volwassenen. Je maakt keuzes op jonge leeftijd, maar kunt je leven lang leren. Ik vind het de leukste baan ooit en zou niet snel in een andere sector willen werken.”

Van docent naar directeur

In 2016 kreeg Landstede een nieuwe inrichting en switchte Broekhuis van docent bij de economische opleidingen naar adjunct-directeur bij de opleidingen in Zorg & Welzijn, Pedagogiek en Veiligheid. “Personeel, financiën en bedrijfsvoering faciliteren zag ik als uitdaging; dit geeft rust voor de teams.” Zo groeide Broekhuis een jaar later door tot onderwijsdirecteur van Landstede MBO Harderwijk. Dit is zij al enkele jaren samen met Jens de Craen. “We hebben verschillende portefeuilles en geven leiding aan andere onderwijsteams in Harderwijk, maar we werken intensief samen vanuit één visie. We leren veel van elkaar, in het belang van de student.”

Eind 2019 kreeg Broekhuis de nieuwbouw in haar portefeuille. Een bestuurlijke opdracht om te komen tot een gemeenschappelijke onderwijsvisie als onderlegger voor het huisvestingsplan. “Het doel is nog meer synergie en samenspel te creëren tussen de vier scholen die op dit terrein komen (vmbo Morgen College, StartCollege, Landstede MBO en bedrijfstakschool De Techniek Academie). In mijn rol bewaak ik dat de nieuwe huisvesting het onderwijs optimaal faciliteert.”

Nieuwe uitdaging bij Landstede

“Als je ziet dat het gebouw waar je ooit de bouw van hebt meegemaakt nu deels gesloopt wordt, dan is het misschien wel tijd geworden om te gaan. De bouw is van start, het ontwerp staat vast en er staat een sterk team om dit proces van de bouw en de verhuizing te begeleiden klaar. Ik ben verweven met de stenen en kom natuurlijk graag op bezoek bij de opening van de nieuwbouw.”

Vanaf 1 maart 2025 gaat Broekhuis over naar Landstede MBO in Zwolle waar zij directeur van de mbo-opleidingen in Zorg & Welzijn en Pedagogiek wordt. “Mijn opdracht is om te zorgen voor de doorontwikkeling van samenwerkingen met het werkveld en de Leven Lang Ontwikkelen (LLO) agenda verder uit te bouwen. Daarin blinken we in Harderwijk al uit met o.a. de Care Academy, waar we bijvoorbeeld ook al in company opleiden bij zorginstellingen.”

Broekhuis laat de school in Harderwijk ‘heel tevreden’ achter. “Er staat een heel goede schoolleiding van directie en teamleiders met zelfstandige, bevlogen onderwijsteams en ondersteuning met passie voor de student. Liefde voor leren zit in ons DNA, steeds meer mensen zien dat je dat vooral samen moet vormgeven.”

 

www.landstedembo.nl

Miluska Broekhuis: Goede huisvestiging is optimaal faciliterend aan het onderwijs en dus de student

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen