Veiligheidsdag verbindt student met werkveld

HARDERWIJK maart 2021

Donderdag 18 februari was bij de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe de jaarlijkse Veiligheidsdag voor studenten van Landstede MBO. Een dag vol innovaties in onderwijs, zorg en veiligheid voor en met studenten. Dit jaar konden de studenten alles online volgen.

HARDERWIJK – De Veiligheidsdag is onderdeel van het Regionaal Investeringsfonds (RIF). ,,Wij organiseren ieder jaar een dag om de studenten aan het werkveld te koppelen. Met als doel een eerlijk en duidelijk beeld geven van wat hen in het werkveld te wachten staat. Innovaties was het thema van dit jaar’’, vertelt Hedy Siemerink, projectcoördinator bij de Veiligheidsacademie. Voor ontmoeting tussen werkveld en student zijn er normaal vele professionals uit de veiligheidssector op het Kranenburg terrein. Vanuit de publiek domein o.a. Defensie en Handhaving en vanuit privaat domein o.a. Beveiliging. Dit jaar moest dat door corona anders worden vormgegeven. ,,In overleg met de onderwijsteams is besloten tot een online dag. Studenten hebben verschillende sessies gevolgd rond het thema innovatie. In de ochtend was de Politie aanwezig om workshops en presentaties te geven over drône beveiliging van bovenaf. Zij stonden op het praktijkveld en lieten na hun presentatie de drônes vliegen. Dat werd gefilmd door studenten Audiovisueel uit Zwolle en was via een livestream te volgen door de studenten van de veiligheidsopleidingen.”

De Strong afdeling van Defensie gaf o.a. uitleg over nieuwe uniformen. Zo volgden alle studenten HTV (Handhaving, toezicht en Veiligheid) Beveiliging, VeVa Zorg (Veilig Vakmanschap), VeVa Grondoptreden en VeVa Bedrijfsautotechniek meerdere sessies met innovaties vanuit het werkveld.

Tweedejaars student HTV Vera volgde drie workshops binnen het domein Handhaving, Toezicht en Veiligheid. ,,De werking van de drône was het interessantst om naar te kijken. De drônes worden ingezet om beelden te maken van de rellen.’’

Ook de bodycam gaf haar nieuwe inzichten. ,,Ik ga natuurlijk zelf ook als boa werken en dan kun je te maken krijgen met agressie. De bodycam geeft veiligheid op straat. Ik dacht dat die deze standaard aan stond, maar dat is alleen als je er zelf op drukt.’’

’s Middags was er een college van trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk, die nieuwe technologie in het onderwijs, de zorg en het veiligheidsdomein besprak. Vera plaatst hierbij een kanttekening: ,,Zijn verhaal was meer op de toekomst gericht dan op het werkveld van nu. Ik zou liever geen chip in mijn lichaam willen. Innovaties moeten niet te snel gaan.”

 

De dag werd ook ondersteund door studenten Media die verslag legden op social media en de website. Sabine, eerstejaars student Redactiemedewerker in Zwolle, had een bijzondere rol. Zij mocht ‘s middags tijdens de webinar het vragenrondje presenteren voor het online discussiepanel van schoolbestuurders en het minicollege van Richard van Hooijdonk aankondigen. ,,Ik vond het leuk om dit te ervaren, want je leert er veel van’’, zegt ze. ,,Je doet kennis op over hoe zo’n dag verloopt en hoe je het goed over kunt brengen. Als mediamaker moet je veel interessant vinden en dit was iets heel anders dan mijn opleiding.”

Siemerink kijkt tevreden op de dag terug. ,,Ik ben blij dat binnen de coronamaatregelen toch de verbinding gemaakt kon worden tussen werkveld en student.”

 

Landstede Veiligheidsacademie

Mecklenburglaan 3 Harderwijk

06-43047936 (Robert Aalders)

www.veiligheidsacademienwv.nl

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen