VIP & CAI Challenge, hét podium voor innovaties
Voor het negende jaar organiseert Innovatiehuis Noord-Veluwe de Veluwse Innovatie Prijs. Hét evenement van het jaar om innovaties en ondernemers in de regio een podium te geven, dit jaar op donderdag 22 mei bij AWL Techniek in Harderwijk.
REGIO – Innovaties zijn een middel om de toekomstbestendigheid van een bedrijf te garanderen. “Wil je echt veranderen, dan moet je kennis gaan delen, samenwerken en zichtbaar worden. Dat proces willen we met de VIP aanjagen. In deze regio gebeurt heel veel, maar vaak is dat te weinig zichtbaar. We mogen trots zijn op wat er leeft. Wij willen recht doen aan de ondernemer en zijn innovatie en deze op een goede manier voor het voetlicht brengen. We hebben elk jaar weer fantastische kandidaten”, geeft innovatiemakelaar Marieke op de Weegh het belang aan.

Toekomstbestendige regio
De regio omvat elf gemeenten: van Nijkerk tot en met Hattem, Epe en Zeewolde.
Om de toekomstbestendigheid van deze regio in stand te houden zochten ondernemers, gemeentes en onderwijs de samenwerking. Eén van de uitvloeiselen daarvan is het Innovatiehuis Noord Veluwe. Zij organiseren de jaarlijkse Veluwse Innovatie Prijs (VIP) en sinds drie jaar is hier ook de CAI Challenge bij aangesloten. “Voor de VIP zetten we in op zes à acht kandidaten en voor de CAI Challenge zijn dit er twee of drie”, vertelt juryvoorzitter Ronald Cleijsen. “Het is een prestigieuze verkiezing die goed staat en professioneel wordt beoordeeld. VIP-kandidaten krijgen presentatievideo’s, die van de CAI Challenge een pitchtraining en voor alle kandidaten is er een juryrapport. Het is zo belangrijk de juiste boodschap op het juiste moment tegen de juiste persoon te vertellen.”
Eerdere winnaars hebben veel baat gehad bij hun slimme, duurzame en technische innovaties. “Myne (winnaar 2023) zag het verdienmodel van schroothandel in gevaar komen en ging innoveren naar een aluminium op legering uitsortering met behulp van AI en robotisering, met het oog op toekomstige schaarste van grondstoffen”, noemt Cleijsen. Andere winnaars hebben volgens Op de Weegh een enorme versnelling doorgemaakt en de ene na de andere prijs gewonnen. Zij vertellen over wat ze nu doen en wat het hen opgeleverd heeft. Zo zit de oud-winnaar Van Werven Infra & Recyling (emissieloos grondverzet) dit jaar ook in de vakjury.
Kennis delen
De jury ziet dat kandidaten de innovatie niet bij zichzelf houden, maar ook kennis delen met branchegenoten en ketenpartners. Cleijsen: “Bakkerij Schuld ontwikkelt de duurzame bakkerij van de toekomst en iedereen mag bij hem op bezoek om van zijn innovatie te leren.”
Kennisdelen is een kracht en geen kwetsbaarheid, vindt Op de Weegh. “Door te weten waar je goed in bent, je visie en kennis te delen kun je samen sneller stappen vooruit zetten.”
Zo ontstaan tussen de kandidaten mooie samenwerkingen, zoals tussen drie circulaire koplopers: vooruitstrevende bedrijven met een gelijke mindset. Op de Weegh: “Myne (recycling metalen), Leadax (circulaire dakbedekking) en Lagemaat (hergebruik sloopmaterialen) vinden elkaar in kennisdeling en ambitie. Ze motiveren elkaar, maar ook andere bedrijven die (meer) circulair willen worden, door hun uitdagingen, ervaringen en inzichten te delen. Ze hebben allemaal hun uitdagingen bij wet- en regelgeving, knelpunten in de markt, financiering en schaalgrootte.”
Digitaal idee verder helpen
Waar de VIP-jury een keuze maakt uit vergevorderde ideeën en innovaties, mogen inzendingen voor de CAI Challenge ‘rijp en groen’ zijn. Dit zijn digitale innovaties met een maatschappelijke impact. “Doel van deze verkiezing is de potentie beoordelen en een goed idee verder helpen”, aldus Edo Kweldam, directeur CAI Harderwijk. “Ons netwerk ligt als ‘unieke proeftuin’ in Harderwijk, maar de innovatie mag zeker uit de regio komen. Flexyz/Loohorst hebben vorig jaar gewonnen met hun innovatie om datagestuurd bomen water te kunnen geven. Op hun verzoek hebben we het LoRa-netwerk van de CAI verdicht, waardoor de dekking is verbeterd. Flexyz/Loohorst hebben de sensor doorontwikkeld. Het signaal van hun bodemvochtsensoren in de grond wordt nu beter opgevangen.”
Ook voor bezoekers niet gerelateerd aan de kandidaten is het een interessante middag. Cleijsen: “We zetten in op circa 200 aanwezigen in de zaal in een goede verhouding van ondernemers, onderwijs en gemeentes. Zo’n 70-80% is ondernemer. Na afloop kan volop genetwerkt worden. Mensen blijven om ervaringen uit te wisselen en na te praten over wat ze hebben gehoord. Er is heel veel energie tussen gelijkgestemden.”
Wil je inspirerende pitches en onderscheidende verhalen horen van vooruitstrevende ondernemers die met echt mooie innovaties bezig zijn? Kom dan vooral, meld je aan en wees welkom!