VVOG wil G-voetbal uitbreiden en competitie spelen: ‘Hun glimlach geeft energie’

Harderwijk april 2025

G-voetbal is een vorm van aangepast sporten waarbij mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking de mogelijkheid hebben om te voetballen. Ze kunnen in teamverband trainen en wedstrijden spelen en zo genieten van de sport.

VVOG Harderwijk vindt het belangrijk dat deze groep voetballers, die belemmerd wordt in hun bewegingsmogelijkheden, onderdeel is van de vereniging en erbij hoort. Daarom is er al wel 20 jaar een G-elftal.

,,Mensen met een verstandelijke beperking zijn bij VVOG van harte welkom. We willen ons graag inzetten voor de G-voetballers zodat ook zij hun favoriete sport kunnen beoefenen. Maar we merkten dat er dit jaar niet zoveel aanwas voor was”, vertelt Ron Jansen. Hij is binnen de seniorencommissie van VVOG het aanspreekpunt voor het G-team. ,,We zijn op zoek naar de reden voor de terugloop, maar het ligt niet aan de enthousiaste begeleiding. We zouden het heel sneu vinden als er te weinig jongens overblijven, want G-voetbal hoort bij onze club.”

Van stagiair naar eerste verantwoordelijke

Trainer van het team is Thomas van Middendorp (21), een voormalig jeugdspeler van VVOG. ,,Ik studeerde voeding en leefstijladviseur en volgde een keuzedeel aangepast sporten voor mensen met een beperking. Zo ben ik drie jaar geleden als stagiair bij dit team gekomen. Tijdens het vorig seizoen ben ik eerste verantwoordelijke en contactpersoon geworden.”

Momenteel zijn er negen spelers, na twee aanmeldingen dit seizoen. ,,Hiervan zijn acht jongens en één dame. De jongste is 17, de oudste in de 30. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 25 en de minimumleeftijd is 16+. We trainen iedere dinsdagavond van 19.00-20.00 uur op het nieuwe kunstgrasveld 5. Maar omdat er te weinig spelers zijn, spelen we geen competitie. Daarvoor zijn wel vijf nieuwe aanmeldingen nodig.”

Goed faciliteren

Een ruime bezetting is nodig om afzeggingen op te kunnen vangen. Want in een G-team gelden er andere ‘wetten’ dan in het reguliere voetbal. ,,Een taxi komt niet, afzeggen voor een weekendje weg gaat makkelijker en pijntjes voelen ze eerder dan een gemiddelde speler”, zegt Jansen, die in het dagelijks leven werkt met mensen met een beperking. ,,Daar moet je wel rekening mee houden door genoeg spelers en begeleiding die weet hoe daar mee om te gaan. Ze kunnen verhalen vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Sommige spelers hebben autisme en hebben snel last van prikkels. Dat is goed en dat moeten we respecteren en goed faciliteren. G-voetbal is voor mensen met een verstandelijke beperking. We willen geen etiketje plakken, je mag jezelf zijn. Als je niet in een regulier elftal past ben je van harte welkom. We hebben mensen die heel licht autistisch zijn waardoor ze net niet mee kunnen in een regulier elftal. Of ze hebben er erg dat je het ook ziet in fysiek gedrag. Het is geen standaard team; je moet bepaalde competenties hebben om deze jongens te trainen en met z’n drieën gaat dat heel goed.”

Niet te serieus

Thomas begeleidt de groep samen met twee andere trainers. Tijdens een training zijn altijd twee begeleiders aanwezig. ,,We werken niet allemaal als begeleider in de zorg, maar hebben wel affiniteit met de doelgroep. Je moet er een beetje doorheen prikken en inschatten wanneer het een pijntje is of wanneer ze het doen voorkomen. We vinden het leuk om een balletje mee te trappen. Er is leuk onderling contact, maar als trainers houden we wel de touwtjes in handen. Plezier staat voorop, we houden van een lolletje onderling. Het is een bepaald soort vriendenteam.”

Even cliënt af

De training begint met een rondje om het veld, rekken en strekken. Na de warming-up volgt een rondo, tegen over elkaar passen, een oefening schieten of kaatsen en schieten. Een halfuur of kwartier voor het einde is het afsluitende partijtje.

,, De meeste spelers komen van een woongroep op een instelling af – ’s Heeren Loo is hofleverancier en een paar cliënten komen van Careander. Het merendeel komt zelfstandig, een aantal wordt gehaald en gebracht met taxivervoer. De training is voor hun een uitlaatklep. Het is mooi om te zien dat ze hier even geen cliënt meer zijn. Ik krijg energie van de glimlach van die jongens als ze het leuk hebben.”

Ron Jansen is het aanspreekpunt voor vragen of informatie. ,,Wij willen het G-voetbal bij VVOG behouden en graag weer deelnemen aan de competitie. Als je dat wat lijkt, mag je twee keer vrijblijvend meetrainen. Stuur dan een mail naar senioren@vvog.nl .”

Stad in Bedrijf magazine

Lees nu
het héle magazine!

Lees hier
Het hele Stad in Bedrijf magazine lezen